‘PMT is een plezierige manier om aan individuele doelen te werken’

Onze collega Anne Jan werkt bij ons als psychomotorisch therapeut. Als pmt’er vertelt hij je graag hoe zijn werk bij ZI de Bosk eraan toe gaat.

Vertel eens iets over jezelf

Ik ben Anne Jan, 30 jaar, en woon in Overijssel. Getrouwd met Mariëlle met 2 kinderen, een tweeling van 11 maanden oud. In 2018 ben ik afgestudeerd op het Windesheim als Psychomotorisch Therapeut en ben ik in 2019 bij toen destijds de Baander begonnen.

Hoelang werk je al bij ZI de Bosk en waar werk je precies?

Na de overname van ZI de Bosk bij de Baander ben ik in 2021 gestart bij ZI de Bosk. Destijds niet direct in de PMT maar al wel met een opzet hiervoor. Zo begon ik met 1 cliënt in 2019 bij de Baander en hebben we dit verder uitgebreid. De overname van ZI de Bosk heeft voor mij positief uitgepakt. Ik kreeg meer cliënten en kansen om op meerdere producten mee te kijken. Dit beviel mij wel.

Waarom heb je gekozen voor ZI de Bosk?

Ik ben oorspronkelijk bij de Baander begonnen, tijdens de overname heb ik wel in een tweesprong gezeten. Zo heb ik eerst wel verder gekeken maar toch gekozen om mee te gaan met ZI de Bosk. Dit kwam mede door de goede gesprekken die ik had gehad, en dat ZI de Bosk ook iets in PMT zag en zelf enthousiast waren. Hiernaast werd er ook goed meegedacht en kreeg ik de vrijheid om zelf dingen te ondernemen.

‘De overname van ZI de Bosk heeft voor mij positief uitgepakt, ik kreeg meer cliënten en nieuwe kansen’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Dit verschilt nogal, maandag sta ik in Joure, dinsdag in Harkema, woensdag en donderdag in Drenthe. De ene keer ben ik betrokken als begeleider, dan sta ik op de GoedGedaan groep in Drenthe. Maar het liefst zoveel mogelijk in de gymzaal als PMT’er.

Waar haal jij voldoening uit in je werk?

Ik vind het mooi om kinderen en jongeren verder te helpen, ze komen bij mij met een hulpvraag dus je werkt doelgericht. Na 3, 6 of 12 maand zitten we aan tafel en zie je vordering. Dit zijn de mooie dingen.

Je geeft PMT, wat is dit precies? Kan je hier meer over vertellen?

Psychomotorische therapie is ervaringsgerichte therapie, dit vindt plaats in de gymzaal. Ik voer met de cliënt lichaams- en bewegingsgerichte oefeningen uit. Stel je voor je wordt snel geïrriteerd en je spanning loopt dan op, dan zal je deze gevoelens ook tijdens een PMT sessie ervaren. Ik ga je proberen met deze gevoelens leren om te gaan, we gaan eigen lichaamssignalen proberen te herkennen. Binnen de PMT zijn er verschillende thema’s waaraan we samen kunnen werken, denk aan zelfvertrouwen vergroten, grenzen stellen, samenwerken, en emoties reguleren.

Voor wie is PMT precies?

Ik denk dat PMT voor iedereen helpend kan zijn, voor de één iets zichtbaarder als voor de ander. Het kan zijn dat een kind heel erg met zijn emoties naar binnen keert en dit meer wil uiten. Of juist net andersom. Ieder kan zich aanmelden via een verwijzing. Er komen ook kinderen die volle dagen naar school gaan en hebben nét die ene hulpvraag waar ze nog hulp bij nodig hebben. Als je in aanmerking wilt komen moet je een indicatie hebben, via een huisarts bijvoorbeeld. Dit kan je met een code aanvragen bij je gemeente. PMT kan dus ook voor veel cliënten van ZI de Bosk een aanvulling zijn, het zou mooi zijn als we daar nog meer kunnen uithalen zodat we samen werken aan geluk.

Wat is het behaalde doel van PMT?

Als eerst vindt er een gesprek plaats met betrokken volwassenen, dit kunnen ouders zijn, maar ook een Pb’er bijvoorbeeld. Vervolgens neem ik twee observatie sessies af in de zaal van een uurtje. Vanuit daar formuleren we per kind doelen. Dit kan voor de één zijn: grenzen leren kennen, en voor de ander zijn/haar boosheid anders uiten. Dit is voor iedereen weer anders.

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Mijn moeder zei 20 jaar geleden al dat ze wist dat ik de zorg in ging. Toen wist ik het zelf nog niet, op een gegeven moment wou ik er toch wel iets mee. Ik ben een zorgzaam type, als je dit kan vertalen naar je werk is dat mooi denk ik! Daarnaast vind ik het mooi om een ander te helpen die een steuntje in de rug nodig heeft.

Welke kwaliteiten zijn volgens jou belangrijk voor een psychomotorisch therapeut?

Ik denk dat je goed moet zijn in het contact met een kind of jongere die bij je komt. Allereerst is het belangrijk een vertrouwensband met elkaar te krijgen. Zo laat je weten en zien dat het kind zich gehoord en prettig voelt. Het werkt niet top-town, als in; ik ben de PMT’er en jij moet luisteren. Je werkt écht samen.

‘PMT is een plezierige manier om aan individuele doelen te werken’

Welk moment van zorgverlenen is je het meest bijgebleven en wat maakte dat moment zo bijzonder?
Er kwam eens een jongetje in therapie die nog thuis woonde. Hij was via de dokter doorverwezen en had zijn evaluatiegesprek op dezelfde dag als zijn eindmusical. Hij kwam samen met zijn ouders in de middag naar onze sessie en in de avond had hij zijn musical voorstelling. Zijn ouders gaven aan dat ze echt verbetering zien in hun zoon en hij nu klaar is voor klas 1. Dat zijn wel de mooie momenten, ook mooi als ze met plezier komen.

Wat is de aanvulling van PMT?

PMT is een plezierige manier om aan individuele doelen te werken. In een vertrouwde setting en op een speelse manier. Dit kan voor veel kinderen net dat extra stukje meegeven om terug te gaan naar school of die ene sollicitatie aan te gaan.

Meer informatie over onze mogelijkheden met Psychomotorische Therapie? Klik hier.

Er zijn plaatsen beschikbaar! Aanmelden voor PMT kan via annejan.broek@debosk.nl