Voorwoord

Woon je bij ZorgInitiatief de Bosk? En krijg je zorg vanuit de Wet Langdurige zorg? Of de Jeugdwet? Dan is de informatie op deze pagina voor jou. Op deze pagina lees je wat ZorgInitiatief de Bosk voor jou betaalt omdat het in je indicatie zit. Je leest ook wat je zelf moet betalen.

Als je zorg ontvangt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dan geldt deze folder niet voor jou. Jij kunt in je indicatie lezen wat er vergoed wordt.


Ga naar 'Wonen'
Ga naar 'Televisie en internet'
Ga naar 'Verzekering en medische zorg'
Ga naar 'Voeding, persoonlijke verzorging en ontspanning'
Waskosten / Voeding
 

Voorwoord

Woon je bij ZorgInitiatief de Bosk? En krijg je zorg vanuit de Wet Langdurige zorg? Of de Jeugdwet? Dan is deze folder voor jou. In deze folder lees je wat ZorgInitiatief de Bosk voor jou betaalt omdat het in je indicatie zit. Je leest ook wat je zelf moet betalen.

Als je zorg ontvangt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dan geldt deze folder niet voor jou. Jij kunt in je indicatie lezen wat er vergoed wordt.


Neem direct contact met ons op

Inleiding

Het uitgangspunt van ZorgInitiatief de Bosk is dat je doet wat je zelf kunt en dat de Bosk bijspringt waar nodig. Dit geld ook voor geldzaken. Dit document is opgesteld naar aanleiding van de wetgeving rondom de WLZ Zorg In Natura (ZIN) en Jeugdwet.

Als je nog onder de 18 jaar bent, vinden we het belangrijk dat je ouder(s) of voogd betrokken blijven en waar mogelijk een rol houden bij je persoonlijke verzorging. Dat betekent dat je ouder(s) of voogd zorgen voor bijvoorbeeld:

 • Kleding en schoenen
 • Wassen van kleding
 • Kapper
 • Ouderbijdrage
 • Sportvereniging
 • Fiets en onderhoud
 • Telefoon en abonnement/prepaid simkaart
 • Uitjes van school

Soms kan dat niet. Dan kan je begeleider dat met jou regelen. ZorgInitiatief de Bosk vraagt je ouders of voogd dat wel om een bijdrage in de kosten. Hiervoor gebruikt ZorgInitiatief de Bosk de richtlijn van het NIBUD (zie bijlage Nibud Geldwijzer). De kosten kunnen per locatie verschillen. Dat is onder andere afhankelijk van je leeftijd.

In de volgende hoofdstukken vind je een overzicht van wat ZorgInitiatief de Bosk betaalt en van wat jij betaalt.

Wonen


ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Inrichting als je woont bij ZorgInitiatief de Bosk
 • Inrichting van gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer
 • Wij streven naar een hoge mate van zelfredzaamheid en bieden je de mogelijkheid je kamer zelf in te richten met je eigen meubels. Indien dit financieel niet haalbaar is voor je dan bieden wij een basis set van meubels aan (bed, matras, kast tafel en stoel)
 • gordijnen en vloerbedekking op je eigen kamer
 • Speciale aanpassingen als die voor jouw zorg nodig zijn zoals een hoog-laagbed.
Je kamer zelf inrichten De inrichting zelf doen of de inrichting aanvullen, mag in overleg. ZorgInitiatief de Bosk zorgt voor gordijnen, vloerbedekking en afwerking van de muren.
Inrichting van eigen huis
Woon je niet in een huis van ZorgInitiatief de Bosk, maar in een eigen woning, dan zorg je zelf voor de inrichting. Soms betaald de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aparte voorzieningen, zoals een traplift. Je vraagt dat aan bij de gemeente.
Verhuizen
als ZorgInitiatief de Bosk dat wil ZorgInitiatief de Bosk betaalt je verhuizing.
Als je zelf wilt verhuizen
Verhuizen op eigen verzoek betaal je zelf.

Televisie en internet


ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Aansluitingen
ZorgInitiatief de Bosk verzorgt de aansluitingen voor televisie en internet in de gemeenschappelijke ruimtes.
Aansluitingen
Abonnementskosten voor televisie en internet op je appartement betaal je zelf.
Apparatuur in gemeenschappelijke ruimtes
In de gemeenschappelijke ruimtes staat een televisie en een muziekinstallatie.
Apparatuur eigen kamer
Als je tv, computer of radio op je kamer wilt, betaal je de aanschaf zelf.
Abonnementen gemeenschappelijke ruimten
ZorgInitiatief de Bosk betaalt de abonnementen van tv en internet in de gemeenschappelijke ruimtes.
Abonnementen eigen kamer
De kosten van een abonnement voor tv en internet op je eigen kamer zijn voor eigen rekening.

Verzekering en (medische) zorg


ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Inboedelverzekering
Je bent zelf verantwoordelijk voor schade aan spullen in jouw kamer. Je dient zelf een inboedelverzekering af te sluiten.
Inrichting van eigen huis
Woon je niet in een huis van ZorgInitiatief de Bosk, maar in een eigen woning, dan zorg je zelf voor de inrichting. Soms betaald de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aparte voorzieningen, zoals een traplift. Je vraagt dat aan bij de gemeente.
Aansprakelijkheidsverzekering
Als je iemand anders of zijn of haar spullen schade toebrengt ben je verantwoordelijk voor de kosten. Je bent verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wij ontvangen graag een kopie van het polisblad. Mocht je hulp nodig hebben bij het afsluiten hiervan, kunnen we je helpen.
Zorgverzekering
Iedereen is in Nederland verplicht een basisverzekering te nemen. (Indien je geen WLZ met behandeling hebt kun je nog extra verzekeren met een aanvulling op het basispakket voor bijvoorbeeld tandarts en paramedische zorg).
Eigen bijdrage
Bij Wlz-zorg betaal je een eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stuurt hiervoor een rekening. De hoogte van de bijdrage hangt af van je inkomen.
(Para)medische zorg
WLZ indicatie met behandeling: ZorgInitiatief de Bosk betaalt jouw medische en paramedische zorg. Dat geldt voor:
 • Algemene medische zorg door de huisarts en/of een Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG).
 • Specifieke Paramedische zorg (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, diëtetiek) die onderdeel is van jouw behandeling bij ZorgInitiatief de Bosk.
 • Behandeling van een psychische stoornis.
(Para)medische zorg
WLZ indicatie zonder behandeling of Jeugdwet: De zorgverzekering betaalt de kosten voor de medische zorg. De vergoeding van medische en paramedische zorg is afhankelijk van jouw (aanvullende) zorgverzekering.
Let op: onderzoeken die door de huisarts worden aangevraagd maar in een ziekenhuis worden uitgevoerd (bijvoorbeeld bloedonderzoek, echoscopie) worden vergoed vanuit je basisverzekering, maar je moet wel zelf je eigen risico betalen. Specialistische hulp is verzekerd via je basisverzekering, maar je moet wel zelf je eigen risico betalen
Medicatie
WLZ indicatie met behandeling: ZorgInitiatief de Bosk betaalt de medicijnen die jouw dokter voorschrijft.
Medicatie
WLZ indicatie zonder behandeling of Jeugdwet: De zorgverzekering betaalt je voorgeschreven medicatie. Medicatie die niet onder de vergoedingsregeling van de zorgverzekering valt, moet je zelf betalen.
Tandarts
Als je met behandeling bij ZorgInitiatief de Bosk woont, wordt de tandarts voor jou betaald. Bij bepaalde ingrepen (o.a. beugel, kroon, brug) moet de tandarts eerst toestemming van je zorgverzekering hebben.
Tandarts
Jongeren tot 18 jaar, die onder de Jeugdwet vallen, zijn voor de tandarts verzekerd via de basisverzekering. Als je orthodontie of een andere behandeling nodig hebt, kun je een aanvullende tandartsverzekering nemen. Volwassenen die zonder behandeling,/u> bij ZorgInitiatief wonen, betalen hun eigen tandartskosten. Hiervoor kun je een aanvullende tandartsverzekering nemen.
Uitvaart
Je begrafenis of crematie kost vaak veel geld. Het is niet verplicht maar wel verstandig om een uitvaartverzekering te nemen.

Voeding, persoonlijke verzorging en ontspanning


Voeding

ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Dagelijks eten en drinken
 • Gezond eten en drinken. Drie maaltijden per dag, fruit, voldoende drinken en tussendoortjes.
 • Een medisch noodzakelijk dieet als dat is voorgeschreven in jouw indicatie
Eigen eetwensen
Wil je iets anders of extra’s eten of drinken, dan betaal je dat zelf.

Persoonlijke verzorging

ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Persoonlijke verzorging
ZorgInitiatief de Bosk ondersteunt je bij persoonlijke verzorging als dat hoort bij je indicatie. Bijvoorbeeld als je je nagels niet zelf kunt knippen. Of als je een ziekte hebt waarbij je goede voetverzorging nodig hebt.
Persoonlijke verzorging
De kosten voor toiletartikelen betaal je zelf. Denk aan deodorant etc., maar ook aan de kapper. Ben je nog geen 18 en woon je bij ZorgInitiatief de Bosk? Dan zitten deze kosten in de bijdrage levensonderhoud.
Linnengoed
Je platgoed (bedlinnen, lakens, kussenslopen) en keuken- en badhanddoeken krijg je van ZorgInitiatief de Bosk, indien je dit niet zelf kunt aanschaffen. ZorgInitiatief de Bosk zorgt ook voor het wassen van linnengoed dat je zelf hebt gekocht of meegebracht.
Linnengoed
Je mag je eigen lakens, kussenslopen en handdoeken aanschaffen. Je krijgt hier geen vergoeding voor vanuit de Bosk. Wanneer je zelf platgoed hebt aangeschaft en de Bosk je was verzorgd, ben je zelf verantwoordelijk voor aanschaffen van een waszak die gelabeld is aan de bewoner (te verkrijgen bij de Bosk)
Wassen
De Bosk betaalt de extra was-kosten wanneer deze ontstaan door aandoening of ziekte. Dit is het geval als meer dan 1x per dag onderkleding, overhemden en shirts gewassen moeten worden, of als de bovenkleding dagelijks gewassen moet worden omdat deze daadwerkelijk vies is. Het gaat dan om een structureel verhoogde was frequentie. Het gaat nadrukkelijk niet om éénmalige ‘ongelukjes’ of het in de was doen zonder dat de kleding daadwerkelijk vies is.
Wassen
Je betaalt zelf het wassen van je kleding wanneer er geen sprake is van extra wassen door aandoening of ziekte (zie bijlage 1 Waskosten). Onder normaal vieze was verstaan we; de dagelijkse vieze was die aanleiding geeft tot een normaal was patroon: dagelijks wassen van onderkleding, het dagelijks wassen van onderkleding, het dagelijks wassen van overhemden, shirts en regelmatig (2-3x per week) wassen van bovenkleding. Ben je nog geen 18 en woon je bij ZorgInitiatief de Bosk? Dan zitten deze kosten in de bijdrage levensonderhoud.
Speciale kleding
Als je speciale kleding nodig hebt, bijvoorbeeld als je vanuit je handicap je kleren kapot maakt, dan zorgt ZorgInitiatief de Bosk voor die kleding

Ontspannen en vakantie

ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Activiteiten van ZorgInitiatief de Bosk
Als we een gezamenlijke activiteit organiseren betaalt ZorgInitiatief de Bosk het vervoer en de begeleidingskosten. Ben je nog geen 18, dan betalen wij verdere kosten zoals de intree. Woon je bij de Bosk en ben je 18 jaar of ouder, dan kan het zijn dat we een bijdrage vragen.
Eigen vakantie en uitstapjes
Als je zelf een vakantie of een uitstapje organiseert, betaal je dat zelf.

Begeleiding en vervoer

ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Begeleiding en vervoer naar arts, therapeut of specialist op indicatie
Als je bij ZorgInitiatief de Bosk woont en niet zelfstandig kunt reizen, regelt ZorgInitiatief de Bosk begeleiding voor bezoek aan arts, therapeut of Specialist. Begeleiding mag ook uitgevoerd worden door een mantelzorger of een geïnstrueerde vrijwilliger.
Overig vervoer naar arts, therapeut of specialist
Als je zonder behandeling bij ZorgInitiatief de Bosk woont, moet je zelf je vervoer betalen.
Vervoer en begeleiding naar sociale activiteiten
Als je vervoer en begeleiding nodig hebt voor sociale activiteiten zoals sport of bezoek aan familie, dan betaal je dat zelf.
Vervoer voor school, stage, werk of dagbesteding
De betaling voor vervoer van en naar school, stage, werk of dagbesteding is afhankelijk van wat er in je indicatie staat.
Vervoer binnen de Bosk
Ben je nog geen 18 jaar? Als je vervoer nodig hebt om naar sport of andere vrije tijdsbesteding te gaan, regelt en betaalt ZorgInitiatief de Bosk dit voor je. Vervoer naar familie (bijvoorbeeld bezoekregeling) wordt door je ouders en/of voogd geregeld en betaald.

Hulpmiddelen

ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Hulpmiddelen om te bewegen
Als je bij ZorgInitiatief de Bosk woont worden mobiliteitshulpmiddelen die je nodig hebt om je te kunnen bewegen (bijvoorbeeld een rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets) betaalt door de WLZ (Regeling langdurige zorg).
Andere middelen voor persoonlijk vervoer
Wanneer je geen mobiliteitshulpmiddel nodig hebt maar een fiets, rollator of een scootmobiel wilt aanschaffen, dan betaal je deze zelf. Je kunt dit soms ook van de gemeente (vanuit de Wmo) of je zorgverzekering betaald krijgen.
Andere hulpmiddelen
Bepaalde hulpmiddelen, zoals aangepaste meubels of bestek, die meerdere mensen op een bepaalde locatie kunnen gebruiken, betaalt de Bosk.

Hulp bij geldzaken

ZorgInitiatief de Bosk betaalt op basis van ZIN Jij betaalt
Hulp bij geldzaken
Als je zelf je geld niet kunt beheren, kan ZorgInitiatief de Bosk je helpen zoeken naar een bewindvoerder. De kosten daarvoor betaal je zelf.

Bijlage 1. Was kosten


Was kosten per maand als je je was door de Bosk laat doen (1-2 keer per week, gemiddeld 5,5kg)
Interne wasserij inclusief opvouwen en strijken €73,34 *

* Richtlijnen was kosten zorginstellingen Nibud 2012 (geïndexeerd)


Bijlage 2. Voeding


Zowel voor de Jeugdwet als voor Wlz Zorg In Natura geld dat ZorgInitiatief de Bosk zorgt voor de voeding. Met dit pakket kun je mee-eten bij een woonvorm. Wil je dit niet, dan kun je voedingsgeld ontvangen waarmee je zelf voor het eten kunt zorgen (alleen bij WLZ). Het voedingsgeld wordt op je rekening over gemaakt.

Op basis van de WLZ regelgeving geldt als uitgangspunt dat cliënten welke woonzorg ontvangen, geen voedingsgeld terug krijgen. ZorgInitiatief de Bosk wijkt hier onder bepaalde voorwaarden vanaf omdat we eigen regie stimuleren. We hebben dit zorgvuldig afgestemd met de Cliëntenraad.

Onder de volgende voorwaarden kun je voedingsgeld ontvangen:

1. Structurele tegemoetkoming van het voedingsgeld:
het gaat hierbij om een in het zorgplan opgenomen afspraak. Bijvoorbeeld; de client zorgt zelf voor zijn ontbijt of kookt 4 dagen per week zelf.

2. Incidentele tegemoetkoming van het voedingsgeld
a. De client verblijft langer dan 2 weken elders en vraagt ruim op tijd (minimaal 1 maand van te voren) een tegemoetkoming aan bij de locatie coördinator. De periode van 1 maand is nodig om inkoop keuken en samenstelling menu aan te passen.

Uitgangspunten

 • Cliënten krijgen de mogelijkheid om eigen regie te voeren over inkoop van voeding
 • Verspilling van voedsel wordt zoveel mogelijk voorkomen;
 • De administratieve lasten moeten minimaal zijn voor begeleiders en financiële afdeling;
 • Alle voedingsafspraken worden besproken bij intake en opgenomen in het zorgplan;
 • Tegemoetkoming van voedingsgeld kan niet achteraf (na afwezigheid van de cliënt worden aangevraagd);
 • Voor ontbijt, lunch en avondeten geld de tegemoetkoming, niet voor tussendoortjes;
 • Bedragen zijn gebaseerd op het Nibud omtrent voedingskosten (www.nibud.nl), deze worden jaarlijks geherindexeert;
 • Uitbetaling vindt aan het eind van de maand plaats.
De Bosk betaalt voor ontbijt De Bosk betaalt voor lunch De Bosk betaalt warme maaltijd
man 14-50 1,25 1,60 2,10
vrouw 14-50 0,85 1,35 2,00
man 51-69 1,00 1,50 2,00
vrouw 51-69 0,85 1,40 1,90
man en vrouw 70+ 1,00 1,50 2,00