Interview: Jitske Zwaagstra

Onze collega Jitske werkt bij ons GoedgeDaan traject in Harkema. Als pedagogisch medewerker vertelt ze je graag hoe haar werk bij ZI de Bosk eraan toe gaat.

Vertel eens iets over jezelf

Mijn naam is Jitske Zwaagstra, ik ben 30 jaar en werk als pedagogisch medewerker bij GoedgeDaan in Harkema.

Hoelang werk je al bij ZI de Bosk en waar werk je precies?

In december dit jaar ben ik al 5 jaar werkzaam bij ZI de Bosk. Alles wat ZI de Bosk aanbiedt heb ik wel voor gewerkt en gezien. Bij o.a. wonen, buitenschoolse begeleiding en logeren zorg. Zo ben ik begonnen in 2016 op de zaterdagen bij Logeren Zorg. Ik werk nu een jaar bij GoedgeDaan.

Waarom heb je gekozen voor ZI de Bosk?

Ik kwam destijds via via in contact met ZI de Bosk. Op dat moment stond ik voor de klas en zocht ik iets voor in de weekenden, om ervaring op te doen. Toen kwam ik bij ZI de Bosk terecht. De organisatie sprak mij aan door het uitdragen van ‘Samen zorgen voor Geluk’. In mijn ogen is dit erg belangrijk, dat het kind altijd centraal staat. Je wilt het kind een leuke, maar ook zinvolle dag bezorgen. Ik ben van mening dat dit goed lukt bij ZI de Bosk.

‘We worden groter, maar we willen ook klein blijven!’

Wat vind jij uniek aan het werken bij ZI de Bosk?

Het unieke aan werken bij ZI de Bosk vind ik vooral het stukje kindzorg, met name GoedgeDaan. Dit omdat GoedgeDaan specifiek en heel doelgericht is qua zorg, je biedt school vervangende trajecten aan voor kinderen met leerplicht waarbij het op school niet zo goed gaat. Alle kinderen zijn welkom bij de ZI de Bosk. Dit is misschien niet perse uniek, maar nog niet zo in de omgeving bekend. Dat stukje zorg leveren en zulke successen leveren is heel mooi om te zien en onderdeel van te zijn.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Ik start om kwart over 8 in de ochtend, ik zet de planning op het bord voor de kinderen en maak de tafel gereed met eten en drinken. Om half 9 komen de kinderen binnen, dan pakken we eerst een rustig momentje. We starten in een gezamenlijke kring, zodat de kinderen ook met elkaar in contact zijn. Zo is het niet altijd maar 1 op 1 of 1 op 2 begeleiding. Vanuit die setting krijgt ieder kind een eigen gemaakt dagprogramma. De dag duurt tot kwart over 3.

Waar haal jij voldoening uit in je werk?

Voldoening haal ik uit het feit dat je met de kinderen écht iets bereikt. Dat je een doel voor ogen hebt, namelijk kinderen proberen weer terug naar school te laten keren. Elke dag probeer je wat toe te voegen. Zoals een zinvolle dagindeling te geven, zo probeer je ieder kind tevreden naar huis te laten gaan. Dat is het allerbelangrijkst, dat de kinderen weten dat ze áltijd welkom zijn, wat het ook is.

‘Je wilt het kind een leuke, maar ook zinvolle dag bezorgen.’

Welk moment van zorgverlening is je het meest bijgebleven en wat maakte dat moment zo bijzonder?

Ik heb al heel wat positieve dingen mogen belegen, maar het mooist is toch wel dat je hier Samen zorgt voor geluk waar ZI de Bosk voor staat. En dat je dingen onderneemt met de kinderen en ze met een glimlach op hun gezicht ziet vertrekken, dat is fantastisch. Een mooi voorbeeld; tijdens mijn tijd bij logeren zorg was er een meisje die door haar rolstoel al jaren niet in het zwembad was geweest. Door onze tillift was dit weer mogelijk, ze moest huilen van blijdschap. Dit is mij bijgebleven, gewoon prachtig.

Welke kwaliteiten zijn volgens jou belangrijk voor een pedagogisch medewerker?

Dat je je goed inleeft in het kind, dat je ziet wat het kind nodig heeft en vanuit daar kijkt wat je met het kind kan doen op een dag. Je moet creatief zijn, sociaal, consequent, soms een beetje streng en gestructureerd kunnen werken. Wees vooral niet te afwachtend maar ondernemend. Mensen die het werk ‘zien’ is belangrijk.

Wat heeft je vooral gevormd tot de zorgverlener die je nu bent en waarom?

Ik kwam 6 jaar geleden als een groentje binnen bij ZI de Bosk. Door alle ervaring bij alle producten bij de organisatie heb ik veel mogen leren. Zo heb ik gebruik gemaakt van meerdere trainingen en scholingen. De ervaring heeft mij gemaakt wie ik nu ben. Een harde werker ben ik altijd geweest, er is namelijk áltijd wel wat te doen.

Hoe ziet je toekomst (in de zorg) eruit?

Zolang het mogelijk is zal ik bij ZI de Bosk blijven werken. Ik ben nog lang niet uitgekeken, al heb ik bij zoveel verschillende producten gewerkt. Ik voel me nog zeer welkom en thuis bij ZI de Bosk. Het is een warm thuis, want ook al is het bedrijf snel gegroeid de afgelopen jaren…de samenhorigheid is er nog steeds!